martes, 18 de diciembre de 2012

Taxonomia de Bloom Digital

El divendres passat a la classe de GITIC, el nostre professor Miquel Àngel Prats, ens va mostrar el document: Taxonomia de Bloom per la era Digital.

Aquest document ens donarà els recursos i les eines necessàries per crear les activitats amb suport tecnològic, és a dir, serà el nostre marc de referència com a futurs mestres.

Bloom va crear pels anys 50 va crear una estructura pel qual aprenem les persones. Va establir les etapes per com aprenem, els pasos necessaris per aprendre.

Hi han tres grans fases:

  • Adquisició de coneixement
  • Aprofundiment de coneixement
  • Creació de coneixement


Actualment les escoles s'estan quedant en la fase d'adquisició de coneixement, i és molt interessant que els nostres alumnes crein coneixement.

Tot allò que és escoltar i llegir acostuma a ser molt passiu, però si fem que els ens s'involucrin, participin, etc., farem que el nen ho visqui i sigui molt més fàcil per ell aprendre-ho. 

M'ha semblat interessant ja que a partir de mostrar-nos aquest document ens ha fet fer una activitat de com prepararíem una classe de sisè dels planetes, incloent les diferents fases. Ha estat divertit, i a més té raó en que actualment a les escoles només donen moltíssims coneixements teòrics i no aprofundeixen en ells, és a dir, no aconsegueixen que l'alumne se'ls faci seus,  i per tant amb el pas del temps aquests coneixements estaran oblidats.

És una eina que n'estic segura que em serà molt útil més endavant per crear activitats com a futura mestra,
Gràcies Miquel Àngel!


lunes, 17 de diciembre de 2012

L'estrès infantil

Dijous passat vam fer l'exposició del treball d'identitat i territori sobre l'estrès infantil. Vam fer un vídeo on es veia reflectit i una explicació sobre aquest tema. A continuació explicaré breument l'estrès infantil per què em sembla interessant ja que és una malaltia que no li donem la importància que requereix.


Els adults tendeixen a veure el món dels nens com feliç i despreocupat, i no és així, fins i tot, els nens més petits tenen preocupacions i senten estrès en alguna mesura. L'estrès és una funció de les demandes que tenim i de la nostra capacitat per satisfer-les.

L'estrès és defineix com: Tensió mental o corporal provocada per un factor físic o emocional, capaç de generar una malaltia.

Avui dia cada vegada hi ha més nens amb alts nivells d'estrès i desordres associats al sistema nerviós. Un de cada tres nens ho pateix, a més, actualment un nadó té 50 vegades més probabilitats de patir estrès que fa 15 anys, és a dir, aquest estrès també ve causat per la societat que vivim.

Les causes que poden provocar l'estrès infantil són moltes i variades:
  • Divorci o separació dels pares
  • Molta activitat extraescolar
  • Alta exigència per part dels pares i l'escola
  • Canvi d'hàbits com de domicili o de curs escolar
  • Un nou germà a la família
  • ...
És a dir, qualsevol situació que requereixi que el nen s'adapti a una nova situació i a més en un breu període de temps.

No sempre és fàcil reconèixer l'estrès en els nens, els símptomes que poden tenir són:
  • Trastorns en l'actitud i en l comportament com la falta d'atenció i concentració
  • Dificultat per gestionar els seus propis sentiments i emocions
  • Apatia, rebel·lia o agressivitat
  • Desequilibris anímics i psicològics
  • Importants alteracions fisiològiques
Aquest estrès és pot evitar donant-li a l'infant un descans adequat i una nutrició correcta, oferint-li un temps de qualitat, no traspassant les preocupacions dels adults, reduint les activitats fora de l'escola, etc.

Espero que us agradi aquesta aportació del meu bloc. 
Fins aviat!



lunes, 10 de diciembre de 2012

El Florido Pensil

L'altre dia ens vam reunir tots els Seminaris d'Educació Primària de tarda de la nostra facultat per veure la pel·lícula de El Florido Pensilbasada en el llibre d'Andrés Sopeña.


Aquesta pel·lícula representa la època franquista des del punt de vista dels nens. Narra la vida escolar d'aquella època.
Reflexa el rol del mestre molt autoritari, amb un gran distanciament amb els alumnes. L'aprenentatge és basa en preguntes concretes i literals del text, és un aprenentatge per memorització. També és veu reflectit la importància de la religió a aquella època, tant a la classe amb crucifixos i les lliçons de Deu, com amb la intervenció del cura i de l'església. 
La classe té un ambient de por, vist que el mestre té el poder i en moltes ocasions fins i tot els pega amb el regle. 

Aquí us deixo una imatge de l'aula per què us pugueu fer a la idea.
Font: Google
Penso que malgrat en alguns aspectes ha estat una mica aburrida i repetitiva la pel·lícula, crec que ha estat interessant poder veure com era la educació a una altra època, cosa que també ens serveix per adonar-nos de l'educació que tenim actualment ja que molts cops no la valorem.






viernes, 7 de diciembre de 2012

Mestres en temps incerts

Font: Google
El passat dimecres dia 28 de novembre vam assistir a una conferència de Pilar Benejam a l'auditori de la nostra facultat.

Pilar Benejam és una dona menorquina que té els estudis de magisteri, pedagogia, geografia i història.
Actualment és una catedràtica jubilada, formava part del Departament de Didàctica de les Ciències Socials, de la Literatura i de la Llengua a la UAB.
És membre de l'Associació de Mestres de Rosa Sensat.